Plattegrond

Hier ziet u een plattegrond van de Bikkershof. Klik met de muis op de plusjes op de kaart om meer informatie te krijgen over de mooie plekjes in onze tuin.

1. De Helofyten Vijver

Natuurlijk schoon
Het regenwater van omliggende daken wordt ontzuurd in een overloop waarin zogenaamde helofyten groeien: riet, zegge en gele lis. Deze planten nemen de vervuiling op met hun voedsel via hun wortels en zorgen op die manier voor een heldere en schone vijver.

Naast de vijver staan beschut door bamboe de bijenkorven. Hier wordt hard gewerkt om de bloemenpracht uit de heemtuin in heerlijke honing om te zetten.


Flowforms

Het regenwater van het dak van een aangrenzend pand wordt via de flowforms in de vijver afgevoerd en door een pomp weer opnieuw door de flowforms gevoerd. Door de vorm van de bak stroomt het water op een speciale manier naar beneden. De vorm zorgt voor extra zuurstofregulatie in het water. Een zonnepaneel voorziet de pomp van de nodige energie.

2. De Heemtuin

Een heemtuin is een tuin met zoveel mogelijk verschillende inheemse planten. Veel van de oorspronkelijk inlandse planten dreigen in ons land te verdwijnen. Er blijft immers steeds minder grond over waar deze planten goed kunnen gedijen.  De grond wordt zo arm mogelijk gehouden. De heemtuin laat zien dat in een stedelijke omgeving meer kan bloeien dan alleen een fuchsia of geranium. Maar ook in de Bikkershof worden de inheemse planten bedreigd door vergrassing en woekerende planten.

Ook zijn vroedmeesterpadden uitgezet. In Nederland komen ze van nature alleen voor in de Limburgse mergelgroeven maar er zijn elders in het land ook enkele andere populaties bekend. Waaronder nu dus ook op de Bikkershof waar ze het prima doen in een speciaal daarvoor aangelegd stukje Limburg, met schrale, kalkrijke grond en een 'ruïne', waar ze tussen de stenen hun intrek hebben genomen. Salamanders en kikkers gedijen hier ook goed. Ooit van fluitende padden gehoord? Ze geven op zomeravonden prachtige concerten.

3. De speeltuin

De speeltuin in de Bikkershof wordt intensief gebruikt. Niet alleen de kinderen uit de buurt, maar ook de kinderen van het kinderdagverblijf De Krakeling (leeftijd 0 tot 4 jaar) spelen hier veel. 

www.kdvdekrakeling.nl

4. De boerentuin

In de Boerentuin staan typische Hollandse 'Boerenerf'-planten.
 De boerentuin ligt tegenover de ingang aan de Goedestraat. In de relatief donkere ingang vind je een galerij met prachtige verlichte foto’s van onder meer de beginfase van de Bikkershof. In het midden hangt het gedicht 'Hoffelijke gedachten' dat door omwonende Wouda Hendrikse is gemaakt.

5. De volkstuintjes

In de Bikkershof liggen 10 volkstuintjes van 25 vierkante meter. Deze worden verhuurd aan omwonenden.
Ze worden, net als de hele tuin, zonder gebruik van kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen bewerkt.
Met de huuropbrengst wordt een deel van het onderhoud bekostigd.

6. De Kruidentuin

In de kruidentuin groeien zo’n twintig verschillende soorten kruiden.
De omwonenden mogen hieruit plukken voor eigen gebruik.

7. De Dieren

Hier staan de hokken van de konijnen en Indische loopeenden. De dieren zijn niet alleen leuk om te bekijken of te aaien, maar ook nuttig.De dieren worden onder andere gevoerd met de restanten van het voedsel van de omwonenden en de natuurvoedingswinkel Estafette op de Biltstraat. De mest uit de hokken wordt weer door een deel van de tuinders gebruikt.

8. De Plantenkas

Voor het opkweken uit zaden een onmisbaar onderdeel van de heem- en kruidentuin.
Ook de volkstuinders maken dankbaar gebruik van de kas.

9. De Zonneweide

Een rustpunt in de tuin is de bloemenweide met fruitbomen aan het einde van de tuin.
Een heerlijk plekje om aan de picknicktafel even te zitten. Tijdens de werkdagen staat hier de koffie klaar.
Ooit maaide onze geit Berna het gras, maar nu wordt het gras met een handmaaier door omwonenden gemaaid.